Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (raczej nie polecam krupczatki, bo wyjdą bardzo "zbite" i takie jakieś ciężkie - próbowałam :))
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 jabłka średniej wielkości
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania (możecie oczywiście dodać cukier również do ciasta, ale jak dla mnie jest to zbędne)
Mąkę wymieszać dokładnie z mlekiem (najwygodniej użyć trzepaczki). Potem dodać jajka. Pomieszać.
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce. Jabłka dodać do ciasta. Dosypać również szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką racuszki. Z obu stron smażyć na złoty kolor. Posypać pudrowym cukrem.
Pozostaje nam tylko jeszcze posprzątać po sobie :D
PS
Zdjęcia nie są mistrzowskie, ale wybaczcie. Było już trochę późno :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz