niedziela, 12 stycznia 2014

Racuchy.

Bardzo lubię przygotowywać dania, do których nie muszę robić zakupów. I właśnie takie są te racuchy, świetne na obiad czy kolację. Idealny pomysł na szybkie jedzenie.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (raczej nie polecam krupczatki, bo wyjdą bardzo "zbite" i takie jakieś ciężkie - próbowałam :))
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (możecie oczywiście dodać cukier również do ciasta, ale jak dla mnie jest to zbędne)

Mąkę wymieszać dokładnie z mlekiem (najwygodniej użyć trzepaczki). Potem dodać jajka. Pomieszać. 
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce. Jabłka dodać do ciasta. Dosypać również szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką racuszki. Z obu stron smażyć na złoty kolor. Posypać pudrowym cukrem.



Pozostaje nam tylko jeszcze posprzątać po sobie :D


PS
Zdjęcia nie są mistrzowskie, ale wybaczcie. Było już trochę późno :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz