poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kawa z pianką

Zapraszam Was dziś na domową latte. Mniam!


Postaram pokazać Wam jak w domu robię kawę latte, bez użycia ekspresu i spieniacza do mleka.
Moja kawka jest z cynamonem, syropem czekoladowym i duuużą ilością mleka. 

W tym kubku (330 ml)  robiłam trochę na oko, ale na szklankę (250 ml) mam już opracowane proporcje:
  • 1/2 szklanki mleka
  • kawa zaparzona tak jak lubicie (jak zaparzam w takiej kawiarce - moja kawiarka mieści kawę teoretycznie dla dwóch osób)
  • cynamon, syrop czekoladowy (np. taki)
  • cukier wedle uznania
Ponadto:
  • słoik min. 250 ml (ale lepiej jest wziąć jakiś większy) do spienienia mleka
  • kubek/szklanka - jak dobrze zrobicie będzie widać te fajne warstwy jak w kawiarni :D
  • mały garnuszek do podgrzania mleka
Jak zrobić:
Zaparzyć kawę (jeśli robicie to w kawiarce - kawa powinna parzyć się na jak najmniejszym płomieniu, ściągamy ją z palnika jak zacznie parować; podobnie jak czajnik). O parzeniu w kawiarce więcej informacji na forum cincin.cc
Mleko podgrzać, nie musi być bardzo mocno - zimne też się powinno spienić. Ciepłe mleko przelać do słoika, zakręcić i potrząsać nim dość mocno - podobnie jak shakerem (powinniście zobaczyć, że zaczyna się pienić). Mleko przelać do szklanki. Poczekać aż piana oddzieli się od mleka.
Można teraz bardzo powoli wlewać kawę.
Posypać cynamonem, dodać syrop czy posłodzić (ja jeżeli słodzę kawę dosładzam od razu mleko, żeby potem przy mieszaniu nie zniszczyć tych warstw, podobnie z cynamonem i syropem, daje na samym początku, na dno kubka). Tadam :)

Jeszcze patent podpatrzony u autorki bloga "Trochę inna cukiernia": Jeżeli nie chcecie mieć takiej trójwarstwowej kawy, a tylko taką z pianką i nie zależy Wam też specjalnie, żeby mleko było ciepło wystarczy potrząsną mocno kartonem z mlekiem i wycisnąć sobie mleczną piankę na kawę.

PS 
Postaram się zrobić jeszcze obrazkową, dokładniejszą instrukcję wykonania tego "kakao" (tak o kawie z dużą ilością mleka mówi moja przyjaciółka, która pija tylko mocną, czarną i to bez cukru). A póki nie ma instrukcji mojego autorstwa to linkuję podobną.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz